Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2020.05.29.
Az ETT is részt vett a műegyetemi lélegeztetőgép fejlesztésében
Több tanszék és kar együttműködésével jött létre a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép.

A bme.hu és a vik.bme.hu összefoglaló cikkeket közölt a műegyetemi lélegeztetőgép  bemutatásáról, amely invazív/non invazív lélegeztetésre alkalmas, a prototípus széria után pedig 1000 darabos sorozatgyártás indult el.

Idézzük a BME VIK honlapját. "Pintér Sándor belügyminiszter 2020. március 12-én kérte fel Józsa Jánost, a Műegyetem rektorát az intézmény szakembereire épülő lélegeztetőgép-fejlesztési projekt indítására és koordinálására. A biztonságkritikus rendszertervezés, a gépészeti és elektronikai tervezés, szoftverfejlesztés, a gyártás, az áramlástan, a mechatronika és anyagtudomány jeles kutatói ezután pár hét alatt elvégezték a szerteágazó szakterületeken párhuzamosan zajló munkát, mivel az intézményben már megvolt az innovációhoz szükséges magas színvonalú szakmai tudás, a XXI. század kihívásainak megfelelő eszközpark, emellett a széles körű céges – főként beszállítói – partneri támogatás. A fejlesztési ütemtervet a Belügyminisztérium (BM) elfogadta, a prototípus alkatrészigényének forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosította a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalon (NKFIH) keresztül."

A projektben a Gépészmérnöki Kar és a Villamosmérnöki és Informatikai Kar több tanszéke is részt vett Elek Jenő főorvos iránymutatásai alapján. "A csapat végül kétféle prototípust alkotott meg: egy PLC-alapú, tehát a piacon elérhető programozható vezérlők beépítésével fejlesztett, és egy mikrokontroller-alapú egyedi fejlesztésű elektronikával vezérelt változatot."

A fejlesztésben a VIK több tanszéke, úgy, mint az AUT, IIT, VET, (később a HVT), és tanszékünk, az Elektronikai Technológia Tanszék dolgozott együtt, majd 20 munkatárs részvételével, a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) szakmai vezetésével és Dabóczi Tamás tanszékvezető irányításával. Kiemelnénk a BME.hu jelentéséből a szereléstechnológiára vonatkozó részleteket: "A sorozatgyártást az állami tulajdonú BM Heros Zrt. végzi, a BME kutatói által kidolgozott gyártás- és szereléstechnológiák alapján. Ugyanakkor kiemelendő, hogy a műegyetemi szakemberek nemcsak a tervezést és a kivitelezést segítették, hanem a szükséges egyedi alkatrészek beszerzését, gyártatását is."

Forrás: BME.hu, BME.VIK.hu

Kép: MTI/Mónus Márton


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234