Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2021.12.05.
A METIS konzorcium kiadta a "METIS Skills Strategy" (METIS készségstratégia) című jelentését
A tanszék munkatársai is részt vettek a jelentés kidolgozásában.

A METIS konzorcium kiadja a "METIS Skills Strategy" (METIS készségstratégia) című jelentést (D2.3). A jelentés letölthető itt.

A METIS konzorcium közzétette 2021 december másodikán a "METIS Skills Strategy" (METIS készségstratégia) című jelentését (Deliverable 2.3). A jelentés meghatározza az európai mikroelektronikai ipar készségigényével kapcsolatos tendenciákat, kihívásokat és lehetőségeket, és szakpolitikai ajánlásokat tesz. 

A munka elvégzéséhez több érdekelt fél részvételével zajló megközelítést alkalmaztak, és 10 fókuszcsoportot, 50 élő interjút, online felmérést és piackutatást végeztek. Ehhez az európai és globális mikroelektronikai értéklánc nagy részét bevonták az értékelésbe. A jelentésben részt vevő vállalatok becslések szerint az európai mikroelektronikai munkaerő 30%-át teszik ki.

A jelentés értékeli az európai mikroelektronikai ipar helyzetét a globális versenyhelyzetben. Ismerteti az európai mikroelektronikai munkaerő sajátosságait, és számadatokat közöl a mikroelektronikai munkaerő uniós országonkénti számáról, a mikroelektronikai munkaerő kínálati kapacitásáról uniós országonként, valamint az európai mikroelektronikai munkaerőpiacon jelentkező kereslet intenzitásáról. Ezen túlmenően meghatározásra kerülnek az európai mikroelektronikai munkaerő előtt álló kihívások, különös tekintettel a gyorsan változó technológiai környezetre. A COVID-19 európai mikroelektronikai iparra, munkaerőre és oktatási rendszerre gyakorolt hatása is ismertetésre kerül. Végezetül ez a jelentés az elektronikai sokszínűség helyzetéről ad helyzetjelentést. 

Ez a jelentés összefoglalja az európai mikroelektronikai ipar készségigényét. Leírja az európai mikroelektronikai készséghiányokat, és azonosítja a jelenlegi európai mikroelektronikai munkaerőpiac főbb hiányosságait. Felsorolja az iparág legkritikusabb mikroelektronikai készségeit és ismereteit, valamint a hozzájuk kapcsolódó munkaköri profilokat, és értékeli az új technológiák készségekre gyakorolt hatását. 

Végezetül a jelentés stratégiát mutat be az európai mikroelektronikai készségekkel kapcsolatos kihívásokra. A jelentés meghatározza a legjobb gyakorlatok (HR-politikák, szakpolitikai kezdeményezések...) sorozatát, új mikroelektronikai foglalkozási profilokat javasol az ESCO platform számára, és szakpolitikai ajánlások sorozatán keresztül részletezi az európai mikroelektronikai készségekkel kapcsolatos kihívásokra vonatkozó stratégiát.

A METIS konzorcium (MicroElectronics Training Industry and Skills) az Erasmus+ által társfinanszírozott ágazati készségszövetség, amely a készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködés stratégiai megközelítését valósítja meg azzal a céllal, hogy áthidalja a mikroelektronikai készséghiányt Európában. Ez egy négyéves projekt, amely 2019 novemberétől 2023 októberéig tart, és 13 ország 19 partnerét foglalja magában, a SEMI Europe koordinálásával: Ipari vállalatok (Infineon, Bosch, X-Fab, Arcelik, Graphenea, Summa Semiconductor, Silicon Saxony), képzési és oktatási szervezetek (TU Graz, IMEC academy, SBH Sudost, TU Sofia, USN, BME és IAL-FVG), szociális partnerek (WiTEC és EACG), egy szabályozó testület (CIMEA), valamint egy piackutató és hírszerző cég (DECISION Etudes- Conseil). 

The MicroElectronics Training, Industry and Skills (METIS) Erasmus+ project is sponsored by the EC grant agreement, number: 612339-EPP-1-2019-1-DE-EPPKA2-SSA-B.


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234