Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2021.12.04.
A METIS konzorcium kiadta a "Mikroelektronikai készségek és foglalkozási profilok" című jelentését
A tanszék munkatársai is részt vettek a jelentés kidolgozásában.

A METIS konzorcium december másodikán közzétette a "Mikroelektronikai készségek és foglalkozási profilok" (Készségek és foglalkozási profilok a mikroelektronikához) című jelentését (D2.2). Az átadható jelentés letölthető innen.

A jelentés az európai mikroelektronikai ipar készségigényeinek nyomon követését és előrejelzését tartalmazza. 

A munka elvégzéséhez több érdekelt fél részvételével zajló megközelítést alkalmaztak, és 10 fókuszcsoportot, 50 élő interjút, online felmérést és piackutatást végeztek. Amint az alábbi ábra mutatja, az európai és globális mikroelektronikai értéklánc nagy részét bevonták az értékelésbe. A jelentésben részt vevő vállalatok becslések szerint az európai mikroelektronikai munkaerő 30%-át teszik ki. 

Ez a jelentés részletesen leírja az európai mikroelektronikai ipar készségszükségleteit. A jelentés leírja a jelenlegi európai mikroelektronikai munkaerőpiac főbb hiányosságait, meghatározza az iparág legkritikusabb mikroelektronikai készségeit és ismereteit, valamint a hozzájuk kapcsolódó munkaköri profilokat, és értékeli az új technológiák készségekre gyakorolt hatását (I4.0, autóipari innovációk stb.). 

A jelentés részletes foglalkozási tervrajzot is nyújt az európai mikroelektronikai ipar által leginkább keresett munkaköri profilokról:  

  • A kapcsolódó fő készségek,  
  • feltörekvő készségek,  
  • képzettségi szintek,  
  • a pozíciók betöltésének időtartama stb. 

A jelentés emellett értékeli a mikroelektronikai ipar négy konkrét ágazatának szükségleteit: félvezetőtervezés, félvezetőgyártási folyamatok, félvezetőgyártó berendezések és félvezető anyagok.   

A jelentés új foglalkozási profilokat is javasol a mikroelektronika számára. Ez a jelentés értékeli a mikroelektronika meglévő ESCO-profiljait, meghatározza a lehetséges új ESCO-profilokat, és bemutat négy konkrét új ESCO-profilt, amelyek 2020 októberében kerültek be az ESCO-platformba. 

Végül a jelentés mellékletei külön dokumentumot alkotnak, és részletesen tartalmazzák a módszertant, a legtöbb foglalkozási profilt (kivéve a fő jelentésben már ismertetett legkeresettebbeket), a 3 fókuszcsoport eredményeit, amelyek a konkrét technológiai és piaci innovációkkal összhangban lévő készségigényeket írták le, a 4 fókuszcsoport eredményeit, amelyek az egyes értékláncszintek készségigényeihez kapcsolódtak, valamint a METIS által javasolt 4 ESCO-profil részletes leírását. 

A METIS konzorcium (MicroElectronics Training Industry and Skills) az Erasmus+ által társfinanszírozott ágazati készségszövetség, amely a készségekkel kapcsolatos ágazati együttműködés stratégiai megközelítését valósítja meg azzal a céllal, hogy áthidalja a mikroelektronikai készséghiányt Európában. Ez egy négyéves projekt, amely 2019 novemberétől 2023 októberéig tart, és 13 ország 19 partnerét foglalja magában, a SEMI Europe koordinálásával: Ipari vállalatok (Infineon, Bosch, X-Fab, Arcelik, Graphenea, Summa Semiconductor, Silicon Saxony), képzési és oktatási szervezetek (TU Graz, IMEC academy, SBH Sudost, TU Sofia, USN, BME és IAL-FVG), szociális partnerek (WiTEC és EACG), egy szabályozó testület (CIMEA), valamint egy piackutató és hírszerző cég (DECISION Etudes- Conseil). 

The MicroElectronics Training, Industry and Skills (METIS) Erasmus+ project is sponsored by the EC grant agreement, number: 612339-EPP-1-2019-1-DE-EPPKA2-SSA-B.


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234